Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetZvaničnici Gruzijskog sna nazvali napore SAD-a i EU "ucjenom" u vezi novog...

Zvaničnici Gruzijskog sna nazvali napore SAD-a i EU “ucjenom” u vezi novog zakona

U saopštenju koje su poslali kao odgovor na kritike koje su dobili zbog insistiranja na novom zakonu, zvaničnici Gruzijskog sna su nazvali napore Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država “ucjenom”.

Ova reakcija dolazi nakon najave donošenja zakona u američkom Kongresu o izuzetno snažnim sankcijama za gruzijske političare ukoliko se predlog zakona usvoji. Američki političari su predložili da, ukoliko Gruzija odbaci ovaj zakon i započne “revitalizaciju demokratije”, građani i političari Gruzije bi zauzvrat dobili liberalizaciju viznog sistema i druge ekonomske podsticaje iz Washingtona.

Vrijedi napomenuti da je ovaj zakon u Gruziji kreiran po uzoru na slično rješenje u Rusiji, a sličan prijedlog će se uskoro naći i pred zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prema prijedlozima u Gruziji i bh. entitetu RS, kao i prema zakonu u Rusiji, sve nevladine i medijske organizacije koje primaju više od određenog procenta budžeta iz inostranstva moraju biti prijavljene i podložne su “značajnom praćenju od strane vladinih institucija”.

Zbog ovog zakona, desetine hiljada ljudi već sedmicama protestuje u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -