Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetSkandal u diplomatskim odnosima: Španija opozvala ambasadora iz Buenos Airesa

Skandal u diplomatskim odnosima: Španija opozvala ambasadora iz Buenos Airesa

Madrid je u nedjelju donio odluku o opozivu svog ambasadora u Buenos Airesu nakon kontroverzne izjave koju je dao. Kao odgovor na tu situaciju, španski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares najavio je poziv argentinskog ambasadora u ponedjeljak.

“Objasnit ću mu ozbiljnost situacije i zatražiti javno izvinjenje od Javiera Milee”, izjavio je Albares, nagovještavajući da bi nedostatak izvinjenja mogao rezultirati prekidom diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Predsjednik Argentine stigao je u petak u Madrid, ali nije imao sastanka ni sa španskim premijerom Pedrom Sánchezom ni s kraljem Filipom VI. Ipak, sudjelovao je na skupu desničarskih stranaka koji je organizirala krajnje desna stranka Vox povodom nadolazećih evropskih izbora.

Javier Milei, argentinski ambasador, održao je govor na tom događaju u kojem je kritizirao lijevu politiku i zagovarao slobodno tržište kapitalizma. Također, oštro je prozvao suprugu španskog premijera Begoñu Gómez, iako je nije imenovao direktno.

Opoziv ambasadora i najava poziva argentinskog ambasadora upućuju na zategnutu situaciju između Španije i Argentine. Ostaje za vidjeti kako će se dalje razvijati diplomatski odnosi između ove dvije zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -