Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetIranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera, olupinu pronašao turski izviđački...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera, olupinu pronašao turski izviđački dron

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi tragično je poginuo u padu helikoptera u planinama nedaleko od granice s Azerbejdžanom. Nakon nekoliko sati potrage, olupinu helikoptera pronašao je turski izviđački dron Bajraktar Akinči A5.

Bajraktar Akinči A5, bespilotna letjelica koju je razvila kompanija “Bajkar”, uspješno je pretrčavala teške vremenske uslove u Iranu tokom 7,5 sati potrage. Dron je preletio 2.100 kilometara prije nego što je locirao olupinu helikoptera. Interesantno je da je na povratku u bazu formirao putanju leta u obliku nacionalnog simbola – zvijezde i polumjeseca.

“Ova letjelica je iznimno sposobna i uspješno je obavila svoju misiju, iako su postojali izazovni vremenski uvjeti”, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Bajraktar Akinči A5 pripada kategoriji HALE (High Altitude Long Endurance) borbenih i izviđačkih daljinski upravljanih letjelica. Sa maksimalnom poletnom masom većom od 5.5 tona, ovaj dron može ponijeti preko 1.350 kg korisnog tereta, naoružanja ili izviđačke opreme.

Smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija predstavlja veliki gubitak za Iran i izaziva tugu u cijeloj regiji. Detalji o uzrocima pada helikoptera još uvijek nisu dostupni, ali ova tragična nesreća naglašava važnost naprednih tehnologija kao što je Bajraktar Akinči A5 u potrazi i spašavanju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -