Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetZemljotres jačine 4.4 pogodio južnu Italiju

Zemljotres jačine 4.4 pogodio južnu Italiju

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) je izvijestio da je južnu Italiju pogodio zemljotres jačine 4.4 stepeni po Rihterovoj skali. Prema informacijama koje su javili italijanski mediji, epicentar zemljotresa bio je u Flegrejskim poljima kod Napulja. Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio ovo područje u posljednjih 40 godina, piše “Il Messaggero”.

Prema izvještajima, zemljotres je bio izrazito snažan i osjetio se ne samo u Flegrejskim poljima, već i u centralnom Napulju i brojnim četvrtima na periferiji. Građani su se uplašeni izlazili na ulice. Iako je zemljotres uzrokovao štetu, za sada nema informacija o ljudskim žrtvama.

Ova vijest je izazvala zabrinutost među stanovnicima tog područja, posebno zbog činjenice da je zemljotres zabilježen na području koje je ranije bilo pogođeno velikim potresima. Stručnjaci upozoravaju da bi moglo doći do naknadnih potresa te su apelirali na građane da ostanu oprezni i prate upute nadležnih institucija.

Zemljotresi su česta pojava u Italiji koja leži na različitim seizmičkim zonama. EMSC je istakao da je brza reakcija i prikupljanje podataka o zemljotresima od vitalnog značaja kako bi se pružila adekvatna pomoć i zaštita stanovništvu.

Ubrzo nakon zemljotresa, timovi za vanredne situacije su izašli na teren kako bi procijenili štetu i pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Sve kako bi se smanjili potencijalni rizici od budućih zemljotresa, stručnjaci ističu važnost ulaganja u seizmičku infrastrukturu i obrazovanje stanovništva o potencijalnom riziku od ovakvih prirodnih katastrofa.

Zajednica u ovim teškim trenucima mora ostati složna i pružiti podršku jedni drugima kako bi se prevazišle posljedice ovog zemljotresa i obnovila oštećena područja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -