Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetVanredni izbori za predsjednika Irana nakon pogibije Raisija

Vanredni izbori za predsjednika Irana nakon pogibije Raisija

Nakon pogibije Ebrahima Raisija, iranskog predsjednika, u helikopterskoj nesreći, Irna, iranska novinska agencija, objavila je da će se održati vanredni izbori za predsjednika Irana. Prema ustavu Irana, izbori bi trebali biti održani u roku od 50 dana. Datum održavanja izbora zakazan je za 28. juni.

Iranska vlada je imenovala privremenog predsjednika, Muhamada Mohbera, dok se ne održe izbori. Ovo imenovanje ima za cilj održavanje kontinuiteta vlasti i normalnog funkcionisanja države. Također, tamošnja vlada je imenovala Alija Bagherija Kanija za vršioca dužnosti šefa iranske diplomatije.

Očekuje se da će vanredni izbori privući veliku pažnju i interesiranje iranskog stanovništva, kao i međunarodne zajednice. Iako je prerano govoriti o potencijalnim kandidatima za predsjedničku funkciju, izbor novog lidera Irana imat će značajan uticaj na političku i ekonomsku stabilnost zemlje.

Ebrahim Raisi bio je dosadašnji predsjednik Irana i poznat po svojoj konzervativnoj politici. Njegova pogibija u helikopterskoj nesreći šokirala je Iran i izazvala tugu među stanovništvom. Izbori za novog predsjednika bit će važan korak u određivanju budućnosti Irana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -