Profesionalni kuhari vam daju korisne savjete kako da pripremite savršene prženice za doručak ili brunch. Prilikom izrezivanja hljeba za prženice, vodite računa da ne bude previše tanak. Idealna debljina kriške hljeba je 1,5 centimetara, kako bi prženica ostala sočna iznutra, a hrskava spolja.
Važno je koristiti hljeb koji nije potpuno svjež. Svjež hljeb će se brzo pokvasiti i prženica neće biti hrskava. Najbolje je koristiti sjemenke hljeba ili stariji dan hljeba kako bi prženice imale bogatiji okus.
Prženice treba pržiti na ulju, a ne na puteru. Ulje treba biti dobro zagrijano prije stavljanja prženica u tiganj. Na taj način prženica će se ravnomjerno ispeći i dobiti zlatno smeđu boju.
Kada su u pitanju sastojci, idealna smjesa za umakanje prženica je 1/4 šoljice mlijeka i jedno jaje za dvije kriške hljeba. U ovoj smjesi prženice će biti mekane iznutra, dok će spolja biti hrskave.
Što se tiče posluživanja, možete eksperimentisati sa različitim prilogom. Prženice se tradicionalno poslužuju uz pavlaku, sir, ajvar, džem ili preliv od javorovog sirupa. Birajte ono što vam najviše odgovara i uživajte u mirisnom i ukusnom doručku.
Recept za prženice ne zna se tačno odakle potiče, ali se pretpostavlja da je veoma star. Spominje se u rimskom kuharu iz 14. stoljeća, poznatom kao Apicijus. U njegovom kuvaru se spominje da se bajati hljeb potapa u mlijeko i prži kako bi se riješio problem bajatog ukusa.
Sada kada znate tajne pripreme savršenih prženica, možete svoje druge članove ukućana iznenaditi ukusnim doručkom i uživati u zajedničkom obroku.