Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetBritanski sud donosi konačnu odluku o izručenju osnivača "WikiLeaksa" Džulijana Asanža

Britanski sud donosi konačnu odluku o izručenju osnivača “WikiLeaksa” Džulijana Asanža

Visoki sud u Londonu mogao bi u ponedjeljak donijeti konačnu odluku o izručenju osnivača “WikiLeaksa” Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama. Ova odluka bi trebala razriješiti 13 godina pravnih bitaka i pritvaranja. Dvoje sudija će odlučiti o tome da li se mogu pouzdati u američke garancije da Asanž neće biti suočen sa smrtnom kaznom i da će mu biti omogućeno pravo na slobodu govora.

Asanžeov pravni tim tvrdi da su moguće tri opcije: izručenje u SAD u roku od 24 sata, puštanje iz zatvora ili opetovane pravne bitke koje mogu potrajati mjesecima. Asanževa supruga Stela izjavila je da se nada da će biti prisutan na ovom ključnom ročištu.

Osnovalac “WikiLeaksa” je objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša, što je najveći sigurnosni propust u historiji američke vojske. Vlasti SAD žele izvesti Asanža na suđenje za 18 optužbi, većinom po Zakonu o špijunaži. Njegovi pristalice tvrde da je optužnica napad na novinarstvo i slobodu govora.

Asanž je prvi put uhapšen u Velikoj Britaniji 2010. godine na osnovu švedske potjernice zbog optužbi za seksualni zločin, koje su kasnije odbačene. Od tada je bio u kućnom pritvoru, a kasnije je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Od 2019. se nalazi u zatvoru Belmarš, dok čeka odluku o izručenju.

Ako Visoki sud odluči da se izručenje može nastaviti, Asanžeovi pravni putevi u Velikoj Britaniji će biti iscrpljeni. Njegovi advokati će se tada obratiti Evropskom sudu za ljudska prava kako bi zatražili zabranu deportacije dok se ne odluči o njegovom slučaju. U slučaju da sudije odbiju zahtjeve SAD za izručenje, Asanž će imati pravo uložiti žalbu na svoj slučaj.

Stela Asanž je obećala da će se nastaviti boriti za njegovu slobodu bez obzira na ishod. Ako bude oslobođen, planira ga pratiti u Australiju ili bilo gdje drugo gdje će biti siguran. Ako bude izručen, Stela je izjavila da su psihijatrijski nalazi potvrdili da je Asanž u vrlo ozbiljnom riziku od samoubistva. Porodica Asanž će nastaviti borbu za njegovu slobodu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -