Petak, 20 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisRoboti iz Estonije osvajaju finski trg i obavljaju razne poslove

Roboti iz Estonije osvajaju finski trg i obavljaju razne poslove

Estonijske kompanije su postigle veliki uspjeh na finskom tržištu izvozeći robote koji su se dokazali kao pravi hit za obavljanje raznih poslova u Finskoj. Transportni roboti iz Estonske kompanije Starship Technologies su raspoređeni u 14 finskih gradova i koriste se za dostavu hrane kao i za prijevoz putnika.

Mali roboti za dostavu hrane se nalaze u trgovinama širom Finske. Ovi roboti, poznati kao “rođeni” u Starship Technologies, stižu iz predgrađa Talina. Oni su dio kompanije S, koja se bavi prehrambenim proizvodima, benzinskim pumpama, hotelima i restoranima u Finskoj, opisuje Helsingin Sanomat.

Pored dostave hrane, Finska će od ponedjeljka imati i robot autobus liniju. Ova linija, koja se proteže kilometar i po, služit će za prijevoz putnika između dva dijela grada Tampere. Samovozeći minibusevi mogu primiti do šest putnika i, na početku projekta, imati će sigurnosnog vozača. Ukoliko je potrebno, autobus može ovlastiti sigurnosnog vozača da pomogne u prelasku određenih prepreka. Robot autobus, koji je proizveden u estonskoj kompaniji Auve Tech, također djeluje u Talinu.

Ova nova tehnologija robotske dostave hrane i samovozećih autobusa pokazuje inovativnost estonskih kompanija te njihovu naprednu tehnologiju. Ova ekspanzija u Finsku otvara mogućnosti za daljnji rast i razvoj ovakvih inovativnih tehnologija koje olakšavaju svakodnevne zadatke i poboljšavaju mobilnost ljudi.

Estonski roboti su osvojili finsko tržište i pružaju nova rješenja za dostavu hrane i prijevoz putnika. Njihova efikasnost i praktičnost su dokazane, a ovo je samo početak njihove ekspanzije u Finskoj i šire.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -