Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeKosarkaPreminuo legendarni košarkaški trener Milivoje Karalejić

Preminuo legendarni košarkaški trener Milivoje Karalejić

Košarkaški svijet danas oplakuje gubitak jedne od najvećih ikona kondicione pripreme – profesora doktora Milivoja Karalejića. Legenda srpske košarke, poznat kao jedan od rodonačelnika kondicione pripreme, preminuo je u svojoj 73. godini.

Karalejić je bio jedan od najtrofejnijih trenera, zajedno sa Svetislavom Pešićem, osvojivši sve medalje i trofeje od kadetskih do seniorskih kategorija na evropskim i svjetskim prvenstvima. Kroz njegove treninge prošla je plejada vrhunskih igrača Jugoslavije, uključujući imena poput Delibašića, Radovanovića, Ćosića, Kićanovića, Divca, Kukoča, Rađe, Đorđevića, Bodiroge i mnoge druge.

Karalejić je započeo svoju karijeru u sarajevskoj Bosni, gdje je radio od 1983. do 1990. godine. Kasnije je vodio treninge u mnogim klubovima širom svijeta, uključujući Crvenu zvezdu, Dinamo iz Moskve, Gironu, Lotomaticu, Barcelonu, Partizan i Albu. Također je bio dio reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila naslov evropskog prvaka 2001. i svjetskog prvaka 2002. godine.

Uz trenersku karijeru, Karalejić je bio i vrstan naučnik, autor više od 20 naučnih radova i mnogobrojnih stručnih knjiga iz oblasti košarke. Bio je asistent i docent na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu i Beogradu, gdje je predavao predmet Košarka.

Košarkaški savez Srbije oprostio se od legendarnog trenera putem saopštenja, ističući njegove neizmjerne zasluge za razvoj srpske košarke i brojne igrače koji su prošli kroz njegovu kondicionu pripremu.

Smrt Milivoja Karalejića predstavlja nenadoknadiv gubitak za košarkaški svijet, a njegovo ime ostaje upisano u istoriju kao jednog od najvećih stručnjaka ovog sporta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -