Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeLjepotaPijenje previše vode može biti opasno, ali uzrokuje i neprijatnosti

Pijenje previše vode može biti opasno, ali uzrokuje i neprijatnosti

Ispijanje veće količine vode obično rezultira češćim odlascima u toalet i ne predstavlja opasnost po zdravlje. Međutim, problem nastaje kada se prekomjerni unos vode kombinuje s gubitkom ključnih elektrolita.

Dijetetičarka Kristin Koskinen objašnjava: “Pijenje previše vode može izazvati hiponatrijemiju, opadanje nivoa natrija u krvi, što je vrlo opasno stanje”. Natrij je važan elektrolit koji reguliše distribuciju vode u tijelu i urinarni sistem. Iako je rijedak slučaj trovanja vodom, moguće je ukoliko se unese više tečnosti nego što organizam može izlučiti.

Hiponatrijemija je često povezana s aktivnim sportistima i osobama koje imaju određene zdravstvene probleme. Najopasnija situacija nastaje tokom ili nakon naporne fizičke aktivnosti i gubitka tečnosti, kada se osoba hidrira samo običnom vodom, a ne i sportskim napicima koji nadoknađuju elektrolite.

Iako je voda većinom najbolji izbor, postoji i prednost konzumiranja sportskih napitaka s elektrolitima poput natrija i kalijuma kada su uvjeti takvi da se intenzivno znojimo.

Važno je biti oprezan i pažljivo balansirati unos tečnosti, posebno tokom dužeg vremenskog perioda fizičke aktivnosti. Osiguravanje adekvatne hidratacije uz nadoknadu elektrolita može pomoći u održavanju ravnoteže tijela i izbjeći nepotrebne neprijatnosti i moguće opasnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -