Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetSAD uspostavile privremeno pristanište za pomoć Gazi

SAD uspostavile privremeno pristanište za pomoć Gazi

U četvrtak je na plaži u Gazi usidreno privremeno pristanište koje će služiti za usmjeravanje pomoći iz raznih zemalja u opkoljeni pojas. Dok su ostali granični prijelazi zatvoreni i humanitarna situacija je katastrofalna, pristanište će omogućiti dopremanje pomoći iz inostranstva.

Sjedinjene Američke Države, koje su nedavno započele izgradnju pristaništa vrijednog 320 miliona dolara, naglasile su da je ova akcija “potpuno humanitarna prirode” i uključuje pomoć koju doniraju brojne zemlje i humanitarne organizacije. Važno je napomenuti da nijedna američka vojska nije izašla na obalu Gaze.

Pomoć prvo stiže na Kipar, a potom se brodom prevozi na plutajuću platformu u blizini obale Gaze. Nakon toga, pomoć se transportuje do privremenog pristaništa i ukrcava se u kamione za daljnju distribuciju na kopnu. Plan je da se dnevno doprema oko 500 tona humanitarne pomoći u Gazu, što znači da će biti potrebno 90 do 150 kamiona dnevno.

Ova nova pomorska ruta dolazi u kritičnom trenutku, budući da je granica Rafah u Gazi zatvorena već više od sedam dana, sprječavajući prolazak pomoći. Rafah je bio jedini granični prijelaz između Gaze i Egipta, jer su sve ostale tačke pod kontrolom Izraela.

Ova inicijativa američke vojske ima za cilj ublažavanje humanitarne krize u Gazi te pružanje vitalne pomoći stanovništvu koje se nalazi u teškoj situaciji. Uz podršku brojnih zemalja i humanitarnih organizacija, nadamo se da će se pomoć brže dostaviti onima kojima je najpotrebnija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -