Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeRegijaDogovor sa investicionim fondom od tri milijarde dolara potpisala Vlada Srbije

Dogovor sa investicionim fondom od tri milijarde dolara potpisala Vlada Srbije

U četvrtak je u Beogradu postignut dogovor između Vlade Srbije i filijale Kushner's Affinity Partners, investicionog fonda koji podržava državni fond Saudijske Arabije. Ovaj događaj je izazvao proteste u Beogradu.

Kako se navodi u saopćenju zvaničnika Vlade Srbije, “Vlada Srbije je za partnera u ovom poduhvatu odabrala uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revitalizaciju nekadašnjeg kompleksa Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu”. Kompleks je bio bombardovan 1999. godine tokom sukoba na Kosovu.

Ovaj dogovor nije iznenadio mnoge, s obzirom na to da je predsjednik SAD-a, Donald Trump, razmišljao o izgradnji hotela na istom mjestu 2013. godine, kako prenosi The New York Times.

Osim revitalizacije kompleksa u Beogradu, filijala Kushner's Affinity Partners planira i dva projekta luksuznih hotela u Albaniji. Ovi poslovi su među najvećim koje je investiciona firma sklopila od svog osnivanja.

Projekti u Srbiji i Albaniji imaju potencijal da traže podršku Sjedinjenih Američkih Država, posebno u pogledu nastojanja Srbije da se pridruži Evropskoj uniji. Vlada Srbije je jasno navela da će zadržati vlasništvo nad lokacijom i da grupa investitora ima određeni vremenski period da završi projekat, ili će zemljište biti vraćeno pod kontrolu vlade.

Ovaj dogovor ima veliki potencijal da donese ekonomske koristi Srbiji, ali isto tako izaziva kontroverze i skepsu u javnosti. Protesti koji su izbili u Beogradu ukazuju na to da postoji zabrinutost građana zbog mogućih posljedica ovih investicija.

Uprkos tome, dogovor sa investicionim fondom od tri milijarde dolara predstavlja značajan korak naprijed za Srbiju i može otvoriti put ka novim poslovnim prilikama i povećanju ekonomskog razvoja zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -