Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeRegijaPredsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala na samitu lidera Zapadnog Balkana...

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala na samitu lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, danas je sudjelovala na samitu lidera Zapadnog Balkana i Europske unije o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji se održao u Kotoru.

U uvodnom obraćanju, Krišto je zahvalila premijeru Crne Gore, Milojku Spajiću, domaćinu samita, na iskrenoj posvećenosti jačanju regionalne suradnje i stabilnosti. Također, zahvalila je i europskom povjereniku za susjedstvo i proširenje, Olivéru Várhelyiju, na konstantnoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu.

Krišto je govorila o europskom putu svoje zemlje i važnim koracima koji su poduzeti u proteklom razdoblju. Ovi koraci su rezultirali stjecanjem statusa kandidata i otvaranjem pregovora s Bosnom i Hercegovinom, odlukom Europskog vijeća.

U svom obraćanju, Krišto je naglasila kako je Bosna i Hercegovina već poslala Europskoj komisiji popis reformi, sa kvalitativnim i kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan. Trenutno se radi na finalizaciji narativnih dijelova reformi i raspodjeli sredstava.

Krišto je kazala da će učiniti sve da održi odlučnost i postigne zajednički cilj kroz međusobnu suradnju i povjerenje, a da bi se to postiglo, važno je provoditi reforme koje se odnose na vladavinu prava, bolje funkcioniranje institucija, poslovnu klimu i zadržavanje ljudskog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Na kraju obraćanja, Krišto je izrazila uvjerenje da je ovo najbolji način da se iskaže odlučnost i predanost europskom putu, koji je glavni vanjskopolitički cilj svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. Također je najavila da će Bosna i Hercegovina biti domaćin sljedećeg summita lidera Zapadnog Balkana i Europske unije, koji će se održati u rujnu ove godine.

Samit lidera Zapadnog Balkana i Europske unije, održan u Kotoru, predstavlja još jedan korak prema jačanju regionalne suradnje i približavanju Bosne i Hercegovine EU procesu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -