Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetEskalacija vojnih aktivnosti UN-a zabrinuta zbog humanitarne katastrofe u Gazi

Eskalacija vojnih aktivnosti UN-a zabrinuta zbog humanitarne katastrofe u Gazi

Generalni sekretar UN-a, Stephane Dujarric, izrazio je zaprepaštenje zbog eskalacije vojnih aktivnosti izraelskih odbrambenih snaga u i oko Rafaha. Ova situacija dodatno otežava humanitarni pristup i pogoršava ionako strašnu situaciju koja već vlada u toj regiji.

Dujarric je naglasio da je neophodno zaštititi civile u svakom trenutku, kako u Rafahu tako i bilo gdje drugdje u Gazi. Međutim, trenutna situacija ne ostavlja sigurnost nigdje za stanovnike Gaze.

Glasnogovornik UN-a je uputio hitan apel za prekid vatre i oslobađanje talaca. Kako bi se spriječila daljnja ljudska patnja, neophodno je hitno djelovati i pružiti pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Podsjećamo da je Izrael započeo napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas. Sukob koji traje već sedam mjeseci rezultirao je ubijanjem najmanje 35.180 Palestinaca, među kojima su većinom žene i djeca, dok je više od 79.000 ljudi povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Ogromni dijelovi Pojasa Gaze su devastirani, a čak 85 posto stanovništva je raseljeno. Situacija u Gazi se vraća unazad, stvarajući humanitarnu katastrofu.

Međunarodna zajednica, posebno UN, poziva se da poduzme sve moguće korake kako bi se okončao ovaj sukob i osigurala humanitarna pomoć stanovnicima Gaze. Civili ne smiju biti žrtve političkih igara, već moraju biti zaštićeni i omogućena im je pristup osnovnim potrebama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -