Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetDesnice imaju sve veću podršku uoči izbora u Evropskoj uniji

Desnice imaju sve veću podršku uoči izbora u Evropskoj uniji

Prema skoro svim izlaznim anketama, desne stranke će ostvariti jasnu pobjedu na nadolazećim izborima u Evropskoj uniji. Analiza po državama ukazuje na skok broja glasova za radikalne stranke, a među njima se ističu Alternative fur Deutschland (AFD) iz Njemačke, Rassemblement National (RN) iz Francuske i Fratelli d'Italia (FI) iz Italije.

Ove tri stranke su dio konzervativnijih grupa unutar Evropskog parlamenta. AFD i RN su članice radikalne grupe Identitet i Demokratija, dok je FI dio grupe Evropski konzervativci i reformisti. Pored ovih grupa, postoji i struja okupljena oko Evropske pučke stranke, čija je članica i hrvatska stranka HDZ.

Prema posljednjim anketama, ove tri grupe stranaka očekuje se osvajanje 331 mjesta u Evropskom parlamentu. Očekuje se i potpora Fidesza, stranke koja već 14 godina drži vlast u Mađarskoj. Iako Fidesz nije dio nijedne političke grupe, vjeruje se da će pružiti podršku strankama sa sličnim ideologijama.

Zanimljivo je da sve ove stranke imaju iza sebe ozbiljne skandale, ali to očigledno neće spriječiti veliki broj glasača da im pruže povjerenje. Mnoge su povezane sa fašističkim ili neonacističkim pokretima u svojim zemljama, iako se trude očistiti svoj imidž.

Očigledno je da ove stranke ne predstavljaju vrijednosti koje zastupa Evropska unija. Čak i bez skandala, u nekim strankama se nalaze radikalni euroskeptici koji zagovaraju ukidanje ove političke organizacije. Ipak, postavlja se pitanje zašto birači u EU podržavaju ove političke opcije koje se suprotstavljaju vrijednostima Unije.

Postoji mogućnost da se ovi glasači osjećaju zapostavljeno ili nisu zadovoljni političkim liderima koji su trenutno na vlasti. Također, neki se mogu identifikovati sa nacionalističkim ili populističkim porukama koje ove stranke šire. Bez obzira na razloge, podrška desničarskim strankama predstavlja važan politički fenomen koji će imati utjecaj na budućnost Evropske unije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -