Bosanska kafa, poznata po svojoj jedinstvenoj pripremi i bogatom okusu, priznata je kao jedna od najboljih vrsta kafe u svijetu, prema Taste Atlasu. Na ovoj prestižnoj listi, bosanska kafa se smjestila na 66. mjesto, a ocjenom 4,1 dobila je visoke pohvale od posjetitelja spomenute stranice.
Taste Atlas, vodeći online vodič za gastronomiju, opisuje bosansku kafu kao vrstu turske kafe, budući da su ove dvije vrste kafe poprilično slične. Bosanska kafa se priprema od prženih zrna dobro mljevene kafe, a može se koristiti i mlin za kafu za pripremu.
Postoji nekoliko načina pripreme bosanske kafe, ali najčešći način je da se voda prokuha u džezvi, nakon čega se doda mljevena kafa. Potrebno ju je miješati i zagrijavati sve dok se ne pojavi gusta pjena. Nakon toga, treba je ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno. Često se dodaje i mala količina tople vode u džezvu nakon što se kafa skuha, kako bi se pojačao okus.
Prava ceremonija posluživanja bosanske kafe uključuje džezvu, malu bakrenu tacnu, fildžan (malu šolju), kocke šećera i čašu vode. Mnogi će i rahat lokum dodati uz kafu. Tradicija kaže da je obavezno umočiti kocku šećera u kafu i gricnuti je prije gutljaja kafe.
Iako je prvo mjesto na Taste Atlasu zauzelo meksičko bezalkoholno piće aguas frescas, bosanska kafa se istaknula svojom tradicijom i kvalitetom, te je postala prepoznata i cijenjena širom svijeta. Cjelokupnu listu najboljih jela i pića možete pogledati na ovom [linku].
Za prave ljubitelje kafe, bosanska kafa je nezaobilazno iskustvo koje treba probati i uživati u svim svojim aromama i ritualima posluživanja.