Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeRegijaTrgovci i ugostitelji u Gračanici obustavili platni promet u dinarima

Trgovci i ugostitelji u Gračanici obustavili platni promet u dinarima

Trgovci i ugostitelji u općini Gračanica odlučili su obustaviti primanje plaćanja u dinarima, zbog nove uredbe Centralne banke Kosova (CBK), koja zabranjuje upotrebu dinara kao zvanične valute na Kosovu. Ova odluka trgovcima i ugostiteljima ne predstavlja veliki problem, budući da mnogi građani već primaju plaće i penzije u Srbiji, konvertuju ih u eure i troše ovdje.

Jedan od radnika u ugostiteljstvu, Marko Rajković, izjavio je da su upoznati s novom uredbom i da se vode time. “Od danas ne primamo dinare. Mislim da to i nije neki problem, jer građani svakako plaće i penzije podižu u Srbiji, konvertuju ih u eure i troše ovdje. Za nas također nije problem, naplaćujemo u eurima”, istakao je Rajković.

S druge strane, prosvjetna radnica Ljiljana Đorić iz Gračanice istakla je da će se građani koji primaju plaću iz budžeta Republike Srbije snaći. Međutim, nova uredba CBK predstavlja najveći problem za starije i bolesne osobe koje zbog svoje zarade moraju putovati u središnju Srbiju.

Ova odluka trgovaca i ugostitelja u općini Gračanica pokazuje da je naplata u eurima postala sve učestalija praksa na Kosovu. Građani su većinom prilagodili svoje navike plaćanja i sve više preferiraju euro umjesto dinara.

Sada je na Centralnoj banci Kosova da pronađe adekvatna rješenja koja će podržati trgovce i građane u njihovim svakodnevnim transakcijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -