Za sve ljubitelje fine kuhinje i tradicionalnih jela, danas vam predstavljamo recept za savršeni goveđi temeljac i sočnu pašticadu. Ovaj jednostavan, ali ukusan recept sigurno će zadovoljiti i najprobirljivija nepca.
Priprema temeljca započinje s kuhanjem goveđe koljenice ili kosti. Unaprijed je skuhajte da bi bila spremna za daljnje korake. U međuvremenu, na ulju popržite korjenasto povrće (mrkvu, celer, korabicu i peršin) te luk i komade govedine. Nakon što su svi sastojci poprženi, podlijte ih bijelim vinom, a zatim hladnom vodom. Začinite po želji i kuhajte sve na laganoj vatri oko sat i pol.
Kako bi temeljac bio bistar i bogat okusom, potrebno je oberati pjenu s površine i na kraju procijediti cijelu smjesu. Tako dobijeni temeljac koristite za daljnje kuhanje i pripremu raznih jela koja zahtijevaju bogati goveđi okus.
Nadalje, priprema pašticade je vrlo jednostavna. Prvo očistite goveđi frikando od suvišne masnoće i žilica. Nakon toga, nožem napravite nekoliko “džepića” u mesu u koje ćete stavljati na štapiće narezane sastojke. Štapići mogu biti dugački između centimetra i dva.
Korjenasto povrće koje ste koristili u temeljcu, zajedno s komadićima govedine, možete staviti u pripremljene “džepiće” na mesu. Na taj način, tokom kuhanja, sastojci će se lijepo prožeti i dati mesu bogat okus i sočnost.
Kada je pašticada pripremljena, samo je trebate dinstati na laganoj vatri uz dodatak goveđeg temeljca. Na taj način meso će biti sočno i mekano, a okus će biti neodoljivo dobar. Uz prilog po želji, ovo jelo će vas oduševiti svojom punoćom okusa i aromom.
Probajte ovaj recept za goveđi temeljac i pašticadu i uživajte u tradicionalnim okusima i mirisima. Vaša kuhinja će zasigurno postati omiljeno mjesto za pripremu finih jela.