Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetNepal ograničava broj dozvola za penjanje na Himalaje

Nepal ograničava broj dozvola za penjanje na Himalaje

Najviša planinska regija na svijetu, Himalaji, će uskoro ograničiti broj dozvola za penjanje na svoje vrhove, saopćeno je u nedavnoj presudi. Ova odluka je donesena kako bi se zaštitio okoliš planinskih vrhova i smanjio negativan utjecaj koji masovni turizam ima na ove prekrasne prirodne resurse.

Presuda je donesena početkom aprila, ali sažetak tek sad objavljen, navodi AFP. Advokat Deepak Bikram Mishra, koji je podnio peticiju za ograničavanje broja dozvola, izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom suda i rekao da će novi propisi uključivati mjere za upravljanje otpadom i očuvanje okoliša planina.

Iako su detalji presude još uvijek nepoznati, njen sažetak naglašava da je ograničenje broja penjača neophodno kako bi se sačuvao kapacitet planina. Očekuje se da će institucije zadužene za izdavanje dozvola odrediti odgovarajući najveći broj istih u skladu s ovim propisima.

Nepal je dom osam od deset najviših vrhova na svijetu, te zbog toga privlači na hiljade avanturista svake godine. Međutim, ova velika posjeta ima i svoje negativne posljedice, kao što su zagađenje i uništavanje osjetljivih ekosistema. Odluka o ograničenju broja dozvola za penjanje predstavlja korak naprijed u zaštiti ovog geografskog bisera i očuvanju njegove prirodne ljepote.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -