Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeShowbizzŠvicarska pobjednik Eurovizije, Hrvatska druga!

Švicarska pobjednik Eurovizije, Hrvatska druga!

Sa 591 bodom, Švicarska je ostvarila značajnu pobjedu na ovogodišnjem izdanju Eurovizije, dok je Hrvatska zauzela drugo mjesto sa 547 bodova. Na prestižnom muzičkom takmičenju, Švicarsku je predstavljao Nemo Mettler sa svojom pjesmom “The Code”.

Nemo je izjavio da je njegova pjesma djelimično inspirisana njegovim stvarnim životom. Kroz pjesmu “The Code”, on je podijelio svoje iskustvo o putovanju u kojem je spoznao da ne pripada ni kategoriji muškarca ni žene. Otkrio je da je pronalazak sebe bio dug i ponekad težak proces, ali je istaknuo kako ništa nije bolje od osjećaja slobode koji je došao sa spoznajom da je nebinarna osoba.

Nemo je istaknuo da mu je velika čast što je predstavljao Švicarsku na Euroviziji, jer smatra da ova platforma pruža priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Kao queer osoba, naglasio je važnost podrške cijeloj LGBTQIA+ zajednici.

Prije Eurovizije, Nemo je stekao popularnost u muzičkom svijetu. Njegov prvi EP objavljen je 2015. godine, a njegov singl “Du” osvojio je četvrto mjesto na top-listi najslušanijih pjesama u Švicarskoj. Također, Nemo je bio takmičar u popularnom šou programu “The Masked Singer” tokom 2021. i 2022. godine.

Na društvenoj mreži Instagram, Nemo je doživio veliki porast popularnosti. Trenutno ima više od 194 hiljade pratilaca, dok je u aprilu imao svega 30.000. Ovo je još jedan pokazatelj koliko je Nemo osvojio srca fanova širom svijeta.

Žiri Eurovizije dao je Nemi 365 bodova, dok je publika podržala Nema sa još 226 bodova. Ova impresivna podrška svakako je doprinijela uspjehu Švicarske na ovogodišnjem Eurosongu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -