Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisPromjena ponude obroka u avionima: Putnici sve više suočeni s skromnom hranom

Promjena ponude obroka u avionima: Putnici sve više suočeni s skromnom hranom

Da biste danas dobili besplatan obrok u avionu uglavnom morate biti na letu velike udaljenosti, a uglavnom je to međunarodni let. Na kraćim letovima je ponuda za obrok skromna – primjera radi, bit ćete ponuđeni perecama. To znači da su obroci u avionu daleko od onih kada je ponuda u hrani bila bogata, a njeno serviranje otmjeno.

Ova promjena je na dugoj listi neugodnosti i rezova s kojima su danas suočeni putnici u avionu. Smanjenje troškova poslovanja nije jedini razlog za to. Naime, skromni obroci su posljedica promjene zakonske regulative i samih aviona, poreskih olakšica avioindustriji te veće brige za zdravlje i sigurnost.

Sigurnosni propisi su se promijenili nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. na Sjedinjene Američke Države. Između ostalog, te promjene su se odnosile i na to koje noževe osoblje može koristiti u avionu. Spomenute promjene samih aviona značile su i smanjenje kuhinje kako bi bilo više sjedišta. Pojedina hrana se više uopće ne služi, što je slučaj i s kikirikijem kako bi se zaštitili oni koji imaju alergiju.

“Obroci su nekada bili predmet ponosa. Sada je kvalitet toliko loš da se morate zapitati da li rukovoditelji aviokompanija uopće imaju nepce za ukus”, konstatovao je Henry Harteveldt iz američke istraživačke kompanije za avijaciju Atmosphere Research Group.

Aviokompanije dugo traže način kako da smanje troškove za hranu i kako da skrate vrijeme pripreme obroka u avionu. Pa se tako bivši čelnik American Airlinesa Robert Crandall 1980-ih hvalio da je izostavljanjem samo jedne masline u svakoj salati godišnje ušteđeno 40.000 dolara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -