Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetIzraelska vojska izdala naredbe za evakuaciju Palestinaca iz Pojasa Gaze

Izraelska vojska izdala naredbe za evakuaciju Palestinaca iz Pojasa Gaze

Izraelska vojska je predstavila nove naredbe za evakuaciju Palestinaca iz više područja u Pojasu Gaze, gdje je već nekoliko mjeseci u toku ratna situacija. Glasnogovornik vojske Avichay Adraee je apelovao na sve stanovnike i raseljene osobe u oblastima Jabalia, Al-Salam, Al-Nour, Tal Al-Zaatar, Beit Lahia Project, kamp Jabalia, Ezbet Mlin, Al-Rawda, Al-Nuzha, Al-Jarn, Al-Nahda i Al-Zuhour na sjeveru Pojasa Gaze da se hitno upute u skloništa na zapadu Gaze.

Vojska je također naredila i evakuaciju određenih četvrti u istočnom Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, gdje provodi širenje operacija. Pozvani su i Palestinci iz naselja Rafah i Shaboura, kao i stanovnici Al-Adari, Al-Jeneina i Khirbat Al-Adas da se presele u Al-Mawasi.

UNRWA je izvijestila da je oko 110.000 ljudi već napustilo Rafah radi sigurnosti. Situacija u Pojasu Gaze je izuzetno opasna, a uslovi života su nepodnošljivi. UNRWA je istakla da je hitan prekid vatre jedini spas za Palestinu.

Važno je napomenuti da je Izraelska vojska preuzela kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah prema Egiptu, koji je ključan za pružanje humanitarne pomoći Gazi. Ovaj potez je uslijedio nakon naredbi za evakuaciju Palestinaca u istočnom Rafahu, što se tumači kao uvod u izraelski kopneni napad na grad u kojem se trenutno nalazi oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -