Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetĐorđe Balašević: Pogled u život i karijeru regionalnog kantautora

Đorđe Balašević: Pogled u život i karijeru regionalnog kantautora

Na današnji dan 1953. godine, rođen je Đorđe Balašević, jedan od najboljih regionalnih kantautora, pjevač i kompozitor balada i šansona. Balašević je započeo svoju muzičku karijeru u Novom Sadu kao član grupe “Žetva”. Sa njima je snimio singl “U razdeljak te ljubim”, koji je postigao ogroman uspjeh. Kasnije je osnovao grupu “Rani mraz” i postao pobjednik na više muzičkih festivala.

Đorđe Balašević je ostavio veliki trag svojim antiratnim pjesmama tokom ratova devedesetih godina. Njegova pjesma “Samo da rata ne bude” je izrazila njegove protivratne stavove. Tokom svoje karijere, Balašević je snimio nekoliko popularnih albuma, kao što su “Devedesete” i “Dnevnik starog momka”. Međutim, njegova solo karijera je trajala sve do njegove smrti 2021. godine.

Đorđe Balašević je preminuo 19. februara 2021. godine od posljedica Covida-19. Njegova smrt je izazvala veliku tugu među njegovim fanovima širom regiona. On je ostavio neizbrisiv pečat u muzičkoj industriji i njegove pjesme i dalje nadahnjuju ljude diljem svijeta.

Đorđe Balašević će zauvijek ostati upamćen kao jedan od najtalentiranijih kantautora regiona. Njegove balade i šansone će nastaviti da se slušaju i da inspirišu generacije koje dolaze. Njegovo nasljeđe ostaje živo i njegova muzika će se vječno pamtiti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -