Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetRIJEDAK FENOMEN: Polarna svjetlost očarala Evropu, spektakularne slike iz Njemačke, Švicarske i...

RIJEDAK FENOMEN: Polarna svjetlost očarala Evropu, spektakularne slike iz Njemačke, Švicarske i Velike Britanije

Sinoć su neobični prizori polarne svjetlosti, poznate kao aurora borealis ili sjeverno svjetlo, očarali nebo širom Evrope. Ovaj rijedak fenomen bio je posebno impresivan u Njemačkoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji, ali se mogao vidjeti i u Bosni i Hercegovini te regionu.

Prikazi polarne svjetlosti nastaju kada se elektroni Sunčevog vjetra sudaraju s atomima gornjih slojeva atmosfere na visini od 80-150 km. Na sjevernoj hemisferi, većina ovih aktivnosti odvija se unutar pojasa poznatog kao ovalni aurora, koji pokriva geografske širine između 60 i 75 stepeni. Međutim, kada je aktivnost jaka, prizori polarne svjetlosti se šire i mogu se vidjeti i na nižim geografskim širinama, kao što je bilo sinoć.

Britanski Guardian piše da su šarene svjetlosne igre polarne svjetlosti bile posebno intenzivne sinoć, što je privuklo pažnju mnogih posmatrača. Ova prirodna pojava pružila je predivne prizore na noćnom nebu, stvarajući spektakularne slike koje su mnogi dijelili na društvenim mrežama.

Fotografije polarne svjetlosti iz Minhena, koje nam je poslao jedan čitatelj, svjedoče o izuzetnoj ljepoti i magičnosti ovog prirodnog fenomena. Na slikama se mogu vidjeti svijetli zeleni, ljubičasti i crveni tonovi koji se prelijevaju po nebu, ostavljajući posmatrače bez daha.

Aurora borealis je jedan od najnepredvidljivijih prirodnih fenomena, pa se prizori polarne svjetlosti ne dešavaju često. Kada ima sreće da se susretnu s ovim rijetkim spektaklom, ljudi su puni divljenja i zadivljenosti.

Ukoliko ste propustili sinoćnji spektakl polarne svjetlosti ili želite ponovo uživati u ovom rijetkom fenomenu, fotografije koje su zabilježene pružaju fantastičan uvid u čaroliju koju samo priroda može stvoriti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -