Nova tehnologija uzgoja mesa koja se zasniva na laboratorijskom uzgoju životinjskih ćelija mogla bi uskoro promijeniti način na koji kupujemo proizvode u supermarketima. Naime, šef švajcarske kompanije Bell, Peter Wyss, izjavio je za Neue Zurcher Zeitung da će se najvjerovatnije prvo moći kupiti takvi proizvodi u restoranima, prije nego što budu dostupni u redovnoj prodaji.
Ideja o laboratorijskom uzgoju mesa postoji već neko vrijeme, a Bell je već 2018. godine uložio u holandskog proizvođača Mosa Meat. Oni planiraju za početak uzgajati samo pojedinačne komponente mesa, poput masti. Wyss ističe da će ova tehnologija biti pravi dodatak tradicionalnoj proizvodnji mesa i da kompanija koju predstavlja mora biti dio toga.
Ova tehnologija već je testirana u Singapuru, koji je 2020. godine postao prva zemlja koja je počela prodavati piletinu uzgojenu u laboratorijima, bez korištenja hektara poljoprivrednog zemljišta, antibiotika ili žrtvovanja miliona životinja. Osim što bi mogla pomoći u smanjenju utjecaja na okoliš, ova tehnologija ima i potencijal da riješi problem povećane potrošnje mesa u zemljama poput Švicarske.
Dok se čeka dalji razvoj i širenje ove tehnologije, ostaje da se vidi kako će potrošači prihvatiti takve proizvode i hoće li imati istu kvalitetu i okus kao tradicionalno uzgojeno meso. Bez obzira na to, laboratorijski uzgoj mesa predstavlja inovaciju koja ima potencijal da promijeni naš način prehrane i smanji negativne utjecaje industrije na okoliš.