Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeRegijaVlada Slovenije usvojila dekret o priznanju Palestine

Vlada Slovenije usvojila dekret o priznanju Palestine

Vlada Slovenije je nedavno usvojila dekret o priznanju palestinske države, te ga uputila parlamentu na usvajanje. Ova odluka dio je napora slovenske administracije da se zločini i strahote u Gazi što prije okončaju.

Slovenski premijer Robert Golob je na nedavnoj konferenciji za novinare izjavio da je dekret o priznanju Palestine donesen kako bi se podržali mirovni pregovori, oslobađanje talaca i reforme Palestinske uprave. Golob je također najavio da bi konačna odluka o priznanju Palestine trebala biti donesena prije 13. juna.

Ovo nije prvi put da se Slovenija pridružuje drugim članicama EU u podršci priznanju Palestine. U martu su Slovenija, Španija, Irska i Malta zajedno izdale saopćenje u kojem su izrazili spremnost da priznaju Palestinu.

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon je na društvenoj mreži X objavila poruku u kojoj je izrazila zadovoljstvo zbog odlučnog i nepovratnog koraka ka priznanju Palestine.

Da bi dekret bio usvojen, potrebna je prosta većina u slovenskom parlamentu. Očekuje se da će ovaj korak Slovenije pružiti podršku Palestinskoj upravi i pomoći u postizanju mira na Bliskom istoku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -