Riječ je o popularnom tradicionalnom korejskom jelu koje se pravi od mesa, riže i povrća. Ovo jelo, poznato pod nazivom bulgogi, predstavlja pravu poslasticu za gurmane i ljubitelje azijske kuhinje. Izuzetno je ukusno i bogato različitim začinima.
Bulgogi je jedno od jela koje se priprema već stoljećima u Koreji. Njegovu popularnost je zahvaljuje kombinaciji slatko-slanih okusa, kao i jednostavnoj pripremi. Također, velika prednost ovog jela je ta što se može prilagoditi različitim ukusima i preferencijama – može se koristiti različito meso i povrće, pa čak i dodati egzotične začine.
Za pripremu ovog tradicionalnog jela potrebno je nekoliko sastojaka. Prva osnova je meso, sa 100 grama mljevene junetine kao optimalnom količinom. Dodaje se kašika soja umaka koja mu daje dodatnu aromu, kao i jedna kašika sezamovog ulja i kašičica smeđeg šećera za slatkoću. Sve sastojke treba dobro izmiješati i ostaviti da odleže neko vrijeme, kako bi meso upilo sve začine i arome.
Varijacija bulgogija je gotovo beskonačna. Može se dodati još sastojaka kao što su luk, paprika, mrkva ili čak ananas. Također, neki preferiraju ovo jelo sa goveđim, pilećim ili svinjskim mesom, dok drugi preferiraju morske plodove poput lignji ili kozica.
Korejska kuhinja definitivno osvaja svijet, a bulgogi je jedno od jela koje će vas oduševiti svojim jedinstvenim okusom i jednostavnom pripremom. Uživajte u autentičnom korejskom gastronomskom iskustvu!