Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetMasovni protest u Debrecenu podržan od svjetskih medija

Masovni protest u Debrecenu podržan od svjetskih medija

U nedjelju se u Debrecenu, drugom po veličini gradu u Mađarskoj, održao masovni protest pristalica Petra Magyara, političkog pridošlice koji je obećao da će se boriti protiv korupcije i poboljšati životni standard građana. Prema portalu atv.hu, ovaj skup privukao je pažnju nekoliko svjetskih medija.

Agencija AP izvještava da se oko 10.000 ljudi okupilo na demonstraciji u Debrecenu, koja je postala najveća politička manifestacija izvan glavnog grada u historiji Mađarske. Svjetski mediji ističu da je ovaj masovni skup održan u jednom od najjačih uporišta vladajuće stranke Fidesz.

The Guardian zaključuje da “Mađarska umorna od vladavine aktualne političke elite” te da Magyar predstavlja osobu koja može stati na kraj 14-godišnjoj vladavini Viktora Orbana s dvotrećinskom većinom u parlamentu. Portal Euronews također ističe kako je Magyar u kratkom vremenskom periodu postao Orbanov najveći izazivač.

Agencija Reuters piše da je Magyar preuzeo rizik kada se suprotstavio vladajućoj stranci u Debrecenu, gradu koji je godinama bio pod kontrolom Fidesza. Ova hrabra akcija Magyara dobila je podršku širom svijeta.

Protest u Debrecenu jasno pokazuje da postoji nezadovoljstvo među građanima Mađarske te da se sve veći broj njih pridružuje Magyaru u borbi protiv korupcije i za bolji životni standard.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -