Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetBrazil pogodila najgora poplava u historiji: Najmanje 29 poginulih i 60 nestalih

Brazil pogodila najgora poplava u historiji: Najmanje 29 poginulih i 60 nestalih

Najgora poplava u historiji Brazila pogodila je državu, ostavljajući za sobom razaranje i tragediju. Prema posljednjim izvještajima, u poplavama je poginulo najmanje 29 osoba, dok se 60 vodi kao nestalo.

Katastrofa je započela nakon pucanja brane hidroelektrane, što je dovelo do prekida snabdijevanja strujom za više od 300.000 ljudi. Uz to, čitava država suočava se sa nestankom vode, poplavljenim putevima, klizištima i srušenim mostovima, jer su vodostaji rijeka i potoka naglo porasli.

Hitne akcije potrage i spašavanja su u toku, a u operaciji su uključeni i helikopteri. U nekim naseljima, stanovnici su se popeli na krovove svojih potopljenih domova u nadi da će biti spašeni.

Brazilski predsjednik Lula da Silva posjetio je poplavljena područja i obećao pomoć Vlade Brazila. Izrazio je saosećanje s žrtvama i izjavio da će država pružiti svu potrebnu podršku u obnovi i oporavku poplavljenih područja.

Ova katastrofa podsjeća na hitnu potrebu za jačim sistemom upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa u državi. Potrebno je uložiti napore u izgradnju boljih brana i infrastrukture koja može podnijeti ovakve ekstremne vremenske uvjete.

U međuvremenu, porodice žrtava su napustile domove i suočavaju se sa gubicima i traumom. Potrebno je hitno djelovati kako bi se pružila pomoć i podrška onima koji su bili pogođeni ovom katastrofom.

Svijet treba posvetiti više pažnje klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama kako bi se smanjio njihov utjecaj na ljudske živote i infrastrukturu.

Foto: EPA-EFE

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -