Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetDogovoreno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze u cilju humanitarne pomoći

Dogovoreno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze u cilju humanitarne pomoći

Nakon dugotrajnih pregovora, Izrael i Hamas su postigli dogovor o postupnom povlačenju izraelskih trupa iz dijelova Pojasa Gaze. Prva faza ovog dogovora trajaće 40 dana, tokom kojih će se omogućiti kretanje humanitarne pomoći i povratak civila svojim domovima.

Jedan od ključnih elemenata ovog dogovora je svakodnevni ulazak 500 kamiona, uključujući 50 kamiona s gorivom, u Pojas svaki dan, kako bi se obnovilo stanje u Gazi i olakšalo život civile. Izrael će također prekinuti zračni nadzor Pojasa osam sati dnevno, uz poseban prekid od 10 sati dnevno kada taoci budu oslobođeni.

Hamas je obavezan da oslobodi najmanje 33 živa zarobljenika, uključujući civile, djecu, starije, bolesne i ranjene. Zauzvrat, Izrael će osloboditi zarobljenike starije od 50 godina koji su također bolesni i ozlijeđeni, ali ne služe kaznu dužu od 10 godina. Također, za svaku oslobođenu žensku osobu i dijete, Izrael će osloboditi određeni broj zarobljenica koje služe doživotnu kaznu ili kaznu najviše 10 godina.

Ugovor također predviđa da Hamas dostavi popis zatvorenika koje želi osloboditi, uz izraelsko pravo veta na određena imena. U narednom periodu, nadamo se da će se uspjeti realizirati ovaj dogovor, kako bi se poboljšala situacija u Gazi i omogućilo ljudima da se vrate normalnom životu.

Ovaj dogovor je važan korak ka postizanju trajnog mira između Izraela i Palestine te otvara prostor za daljnje pregovore i dogovore.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -