Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetProtesti na Trgu Taksim u Istanbulu zabranjeni, radnici sukobili s policijom

Protesti na Trgu Taksim u Istanbulu zabranjeni, radnici sukobili s policijom

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da Trg Taksim u Istanbulu neće biti dostupan za godišnje prosvjede povodom Prvog maja. Ova odluka naišla je na oštre reakcije radnika i članova sindikata koji su se okupili u srijedu ujutro u susjednom gradskom naselju Sarachane.

Iako je lider glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije (CHP) Ozgur Ozel pozvao na skup na Trgu Taksim, vlasti su se odlučile na oštre sigurnosne mjere. Snajperisti su raspoređeni na Valensovom akvaduktu u Sarachanima, a barikade s vozilima vodenih topova i desetinama policajaca blokiraju sve puteve do trga.

Prosvjednici su izrazili svoje nezadovoljstvo rastućom inflacijom i ekonomskim poteškoćama u zemlji. Neki od njih su pokušali probiti policijske barikade bacajući kamenje na sigurnosne snage. Policija je u odgovoru koristila gumene metke i suzavac, kao i vodene topove kako bi rastjerala okupljene.

Iako je Trg Taksim često bio simbol radničkih protesta u prošlosti, Erdoganova administracija čvrsto je odlučila spriječiti okupljanje prosvjednika na ovom trgu. Demonstranti su se preusmjerili na susjedna naselja kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i pružili podršku radničkim pokretima.

Sudar prvomajskih prosvjeda s policijom u Istanbulu samo je još jedan u nizu sukoba između vlasti i opozicije u Turskoj. Napetosti na političkoj sceni i nezadovoljstvo radnika ukazuju na dublje socijalne i ekonomske probleme u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -