Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeRegijaSindikalne organizacije traže bolje uslove rada i povećanje plata radnicima u Sjevernoj...

Sindikalne organizacije traže bolje uslove rada i povećanje plata radnicima u Sjevernoj Makedoniji

Sindikalne organizacije Sjeverne Makedonije organizirale su proteste ispred Vlade u Skoplju povodom Međunarodnog praznika rada. Radnici su tražili povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

Pod motom “Mi radnici”, protestima su se pridružile dvije najveće sindikalne organizacije, Savez sindikata i Savez sindikalnih organizacija, što je prvi put da su zajedno organizirali ovakvu vrstu protesta. Cilj protesta je bio skrenuti pažnju vlasti na nedostatak boljih uslova rada i nedovoljno visoke plate radnika.

Angel Stojkovski, zaposleni u tekstilnoj industriji, istakao je da situacija s platama radnika nije održiva. “Bez ispunjavanja minimalnih standarda Evropske unije nikada ne možemo postati dio nje. Sa primanjima koja imamo, jedva sastavljamo kraj s krajem. Siromaštvo je postalo dio svakodnevnice radnika”, izjavio je Stojkovski.

Protesti povodom Međunarodnog praznika rada nisu se dogodili samo u Skoplju. U Tirani također su organizirani protesti, a demonstranti su poslali simboličnu poruku mlađoj populaciji da se ne iseljava.

Članovi Konfederacije sindikata istakli su da zemlji trebaju radnici, ali da mladima nisu ponuđene dostojanstvene plate i uslovi. Transparenti s porukom “Ne idi, treba te domovina” nosili su demonstranti kako bi skrenuli pažnju na problem iseljavanja mladih.

Sindikalne organizacije nastavit će se boriti za bolje uslove rada i adekvatne plate radnika u Sjevernoj Makedoniji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -