Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetNasilje na UCLA - Proizraelski i pro-palestinski aktivisti sukobili se na kampusu

Nasilje na UCLA – Proizraelski i pro-palestinski aktivisti sukobili se na kampusu

Nered je izbio na Univerzitetu UCLA kada su se grupa proizraelskih aktivista pojavila na kampusu s namjerom da ukloni antiizraelski i pro palestinski kamp. Sukob je eskalirao brzo, a nasilje je rezultiralo hapšenjima i povredama.

Prema izvještaju KTLA, proizraelska strana je koristila vatromet i sprej za medvjede, ugrožavajući protivnike. Snimci sa mjesta događaja prikazuju demonstrante kako se sklanjaju i koriste kišobrane kako bi zaštitili sebe od spreja. Hitna medicinska pomoć je morala intervenisati i prevesti najmanje jednu osobu na liječenje.

Još više zabrinjava činjenica da je osiguranje fakulteta dobilo otkaz, a policija Los Angelesa nije bila prisutna na kampusu. Administracija Univerziteta UCLA prešla je preko situacije i ignorisala konflikt između proizraelskih i pro palestinskih aktivista.

Jedan od svjedoka, John Fenoglio, koji pruža pomoć prosvjednicima, izjavio je za KTLA-u da podržava zahtjeve prosvjednika za raskid odnosa između Univerziteta UCLA i Izraela.

Ova situacija na Univerzitetu UCLA odražava nerede koji su se desili na sveučilišnim kampusima širom zemlje. Univerzitet Columbia u New Yorku također je bio poprište sličnih incidenata, gdje su nakon upozorenja aktivisti ignorisali zahtjeve da napuste kamp, a policija je intervenisala hapšenjima.

Sukobi između proizraelskih i pro palestinskih aktivista svjetskih sveučilišta odražavaju političke tenzije koje su prisutne u regiji Bliskog istoka. Važno je da se ovakvi sukobi riješe na miran način i da se na univerzitetima osigura sigurnost i sloboda izražavanja svih studenata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -