Petak, 20 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetDEA predlaže promjene u klasifikaciji marihuane

DEA predlaže promjene u klasifikaciji marihuane

Američka Uprava za borbu protiv droge (DEA) predložila je promjene u klasifikaciji marihuane, priznajući medicinske upotrebe ove biljke. Iako još uvijek čeka odobrenje Ureda za upravljanje i budžet Bijele kuće, ovaj prijedlog ima potencijal da donese najveću promjenu u politici DEA-e u posljednjih 50 godina.

U trenutnoj klasifikaciji, marihuana se nalazi na listi I, zajedno s opasnim drogama poput heroina i LSD-a. Međutim, DEA predlaže da se marihuana pomjeri na listu III, na kojoj su kontrolisane supstance kao što su ketamin i određeni anabolički steroidi. Ova preporuka dolazi nakon analize federalnog Ministarstva za zdravstvo i javno komentarisanje.

Iako ova promjena ne bi potpuno legalizirala rekreativnu upotrebu marihuane, smanjila bi njen potencijal za zloupotrebom. Droge sa liste III i dalje su podložne pravilima i propisima, a trgovci bez dozvole suočavaju se sa federalnim krivičnim gonjenjem.

Ipak, postoji i kritika prema ovome prijedlogu. Neki smatraju da DEA ne bi trebalo mijenjati politiku prema marihuani, navodeći da promjena klasifikacije može imati štetne nuspojave. Trenutna klasifikacija, koja stavlja marihuanu u istu kategoriju kao izuzetno opasne droge, može se smatrati prenaglašenom i preprekom za daljn istraživanje njenih potencijalnih medicinskih koristi.

Odluka o ovom prijedlogu još uvijek nije donesena, ali će njeno odobrenje značiti značajan korak naprijed u regulaciji marihuane u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -