Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetNajmanje 51 nestao nakon potonuća broda sa migrantima u Atlantskom okeanu

Najmanje 51 nestao nakon potonuća broda sa migrantima u Atlantskom okeanu

Najmanje 51 neregularni migrant je nestao nakon što je njihov brod potonuo u Atlantskom okeanu, kod obale zapadne Afrike, dok je plovio prema španskim Kanarskim ostrvima, javili su španski mediji u ponedjeljak, prenosi Anadolija.

Brod je potonuo oko 110 kilometara od ostrva El Hierro, javila je španska novinska agencija EFE, navodeći da je Obalska straža Španije spasila devet neregularnih migranata koji su se držali za dio olupine, dok je ostatak putnika nestao.

Preživjeli, među kojima su svi muškarci, rekli su da su pomoć čekali dva dana i da je na brodu koji je potonuo bilo 60 ljudi. Migranti su se navodno ukrcali na obali M'Bour u Senegalu prije devet dana.

Ovo nije prvi slučaj potonuća broda sa migrantima u ovom području. Tokom prošle godine, hiljade ljudi se pokušalo domoći španskih Kanarskih ostrva prelazeći opasnu rutu preko Atlantskog okeana. Mnogi od njih nisu preživjeli ovu opasnu avanturu.

Saopšteno je da je u posljednjih 48 sati na Kanarska ostrva stiglo 220 neregularnih migranata u četiri grupe. Ovo je alarmantno povećanje broja pristiglih migranata u odnosu na prethodne sedmice.

Potonuće broda prijavio je tanker koji plovio od Brazila do španske luke Cartagena. Ova tragedija još jednom naglašava hitnost potrebe za sveobuhvatnim međunarodnim rješenjem koje bi spriječilo gubitak života migranata tokom njihove opasne migracije u potrazi za boljim životom.

Organizacije za ljudska prava i humanitarne agencije stalno apeluju na države da zajedno rade kako bi pružile sigurne alternative za migrante i spriječile tragedije poput ove. Neophodno je osigurati bolje uslove za azil, integraciju i obezbijediti siguran pristup za migrante koji bježe iz svojih zemalja.

Nadamo se da će ova tragedija podstaći države i međunarodnu zajednicu da preduzmu hitne korake u cilju zaštite ljudskih života i osiguraju sigurnost i dostojanstvo svih migranata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -