Petak, 20 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetUkrajinska vojska posjeduje 21 tenk Leopard 2, Njemačka donirala većinu, Portugal osigurao...

Ukrajinska vojska posjeduje 21 tenk Leopard 2, Njemačka donirala većinu, Portugal osigurao ostatak

Prema posljednjim informacijama, ukrajinska vojska trenutno posjeduje 21 tenk Leopard 2A6. Ovaj izuzetno moćan oklopni voz vojsci je donirala Njemačka, koja je dala 18 tenkova, dok je Portugal osigurao preostala tri.

Proizvodnja ovih impresivnih tenkova povjerena je dvjema njemačkim kompanijama – Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall. Leopard 2A6 je poznat po svojoj superiornoj vatrenoj moći, što ga čini idealnim izborom za ukrajinsku vojsku u suočavanju s izazovima na terenu.

Zanimljivo, prvi maja će biti otvorena izložba ruskog Ministarstva odbrane na brdu Poklonnaya. Na ovoj izložbi će biti predstavljena razna zapadna oklopna vozila, uključujući i tenk Leopard 2A6. Izložba će biti smještena ispred Muzeja pobjede i bit će dio događanja posvećenih Danu pobjede.

Ipak, postoji jedna kontroverza oko ovih tenkova. Naime, Leopard 2A6 tenkove koje je Njemačka donirala Ukrajini, ruske snage su uspjele zarobiti nakon zasjede vojnika u Avdivki. Iako izvana izgledaju očuvano i u dobrom stanju, ruski izvori tvrde da je izvlačenje tenkova iz zone aktivnih borbenih dejstava bilo izuzetno rizično.

Sve u svemu, ukrajinska vojska može se pohvaliti ovim moćnim tenkovima koji će im pomoći u jačanju sposobnosti obrane. Ipak, njihova upotreba na terenu ostaje i dalje izazov zbog prisustva ruskih snaga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -