Petak, 20 Septembra, 2024
HomeZanimljivostiZanimljivostiSahara - najveća vruća pustinja na svijetu

Sahara – najveća vruća pustinja na svijetu

Sahara je najveća vruća pustinja na svijetu koja se proteže preko sjeverne trećine Afričkog kontinenta. Ova ogromna pustinja pokriva čak 30 posto afričkog kontinenta i ulazi u teritorij osam zemalja, među kojima su Alžir, Čad, Libija, Tunis, Egipat, Niger, Mali i Mauritanija. Saharska pustinja je približno jednako velika kao Sjedinjene Američke Države.

Sahara je treća najveća pustinja na svijetu, ali je najveća među vrućim pustinjama. Ono što danas vidimo kao suho, pješčano područje starije je od 3.500 godina. U dalekoj prošlosti, Sahara je bila zelena i plodno područje.

Klima Sahare je suha i vruća, a padavine su veoma rijetke. Smatra se najvećim suhim područjem na Zemlji. Taj vrući pejzaž karakteriziraju visoke temperature, pri čemu srednja godišnja temperatura iznosi oko 31 stepen. Ipak, u nekim područjima temperaturu dostiže i preko 50 stepeni. Pješčane oluje, koje se naglo stvaraju, često su posebno upečatljive.

Iako mnogi ljudi zamišljaju Saharu kao mjesto prekriveno pješčanim dinama, istina je da one čine samo mali dio ovog pejzaža. Većinu Sahare čine stjenoviti “hamada” tereni, koji su uglavnom sterilna zemlja sa stjenovitim platooma. Međutim, postoje i manji dijelovi sa travnatim površinama, grmljem prilagođenim pustinjskim uslovima te planinama i solanama. Sahara je također dom impresivne raznolikosti flore i faune, uključujući nekoliko vrsta lisica.

Posljednjih desetljeća, Sahara bilježi svojevrsno širenje. Ovaj fenomen predstavlja izazov za lokalne zajednice i ekosustav u cjelini. Uprkos tome, Sahara i dalje ostaje jedno od najnedokučivijih, misterioznih i očaravajućih mjesta na našoj planeti.

Izvor: Anadolu

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -