Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetVenecija prva u svijetu uvodi naplatu ulaza za jednodnevne izletnike

Venecija prva u svijetu uvodi naplatu ulaza za jednodnevne izletnike

Grad Venecija, poznat po svojoj ljepoti i bogatoj povijesti, postao je prvi grad na svijetu koji će naplaćivati ulaz u grad za jednodnevne posjetioce. Ova odluka donesena je kako bi se smanjio pritisak masovnog turizma na ovaj drevni italijanski grad koji je već godinama suočen s brojnim izazovima.

Počevši od četvrtka, turisti koji posjećuju Veneciju na jedan dan morat će kupiti ulaznicu od pet eura kako bi mogli ući u grad. Kontrolu ulaznica vršit će inspektori na ključnim lokacijama. Ova odluka ima za cilj potaknuti jednodnevne izletnike da posjete grad u manje gužvotvornim razdobljima kako bi se rasteretile glavne turističke atrakcije.

Prošle godine, preko 3,2 miliona turista prespavalo je barem jednu noć u povijesnom središtu grada, dok su deseci hiljada drugih dolazili tijekom dana, često s kruzera, kako bi obišli znamenitosti poput Markovog trga i mosta Rialto. Ova mjera će omogućiti praćenje broja posjetitelja i pomoći u očuvanju fragilne gradske infrastrukture.

Gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro, opisao je ovaj potez kao “eksperiment, prvi takve vrste u svijetu, čiji je cilj učiniti Veneciju ugodnijom za život”. Venecija je poznata kao jedan od najljepših gradova svijeta, te je 1987. godine UNESCO uvrstio grad i njegovu lagunu na popis svjetske baštine.

Unatoč svojoj popularnosti među turistima, Venecija se suočava s brojnim izazovima, uključujući masovni turizam i porast razine vode koji je povezan s klimatskim promjenama. Prošle godine, UN-ova organizacija zaprijetila je da će Veneciju staviti na popis ugrožene baštine zbog ovih problema.

Uvođenje naplate ulaza za jednodnevne izletnike u Veneciji predstavlja novi pristup u upravljanju masovnim turizmom. Nadamo se da će ova mjera polučiti rezultate i da će druge destinacije širom svijeta slično razmotriti slične korake kako bi se očuvala ljepota i autentičnost ovih destinacija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -