Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetBlinken najavio odluku o zabrani američke vojne pomoći izraelskom bataljonu Nezah Yehuda

Blinken najavio odluku o zabrani američke vojne pomoći izraelskom bataljonu Nezah Yehuda

Iako je prvobitno bilo planirano da danas bude objavljena odluka o zabrani korištenja američke vojne pomoći za isporuku oružja izraelskom bataljonu Nezah Yehuda, administracija predsjednika Joe Bidena još uvijek nije donijela odluku. Ovo je izjavio američki državni sekretar Antony Blinken na današnjoj konferenciji za medije.

“Bavimo se tim pitanjem i odluka će biti objavljena u narednim danima. Molimo vas da nas pratite”, rekao je Blinken novinarima.

Inače, američka administracija je nedavno najavila da će uvesti sankcije protiv bataljona izraelske vojske zbog navodnog kršenja ljudskih prava Palestinaca na Zapadnoj obali. Ova najava je izazvala velike reakcije izraelskih zvaničnika, koji su oštro osudili odluku.

Blinken je također danas govorio o izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima za 2023. godinu. Američki državni sekretar istakao je važnost poštovanja ljudskih prava širom svijeta i naglasio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti pružati podršku onima koji se bore za pravdu i slobodu.

Očekivanje odluke o zabrani američke vojne pomoći izraelskom bataljonu Nezah Yehuda izazvalo je veliku pažnju međunarodne zajednice. Budući da je Sjedinjene Američke Države tradicionalno jedan od najvećih podržavatelja Izraela, ovakva odluka bi mogla imati značajne političke i diplomatske posljedice.

Zasad je ostalo nejasno kada će tačno biti objavljena konačna odluka o sankcijama izraelskom bataljonu. Međutim, očekuje se da će to biti vrlo blisko praćeno i da će imati širok odjek u medijima i političkim krugovima. Ostanite sa nama kako bismo vam pružili najnovije informacije o ovom slučaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -