Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetKontroverzne optužbe protiv osoblja UNRWA-e u Gazi - rezultati Colonninog izvještaja pokazuju...

Kontroverzne optužbe protiv osoblja UNRWA-e u Gazi – rezultati Colonninog izvještaja pokazuju drugačiju sliku

Colonnin izvještaj, koji je naručio UN nakon izraelskih optužbi, pokazalo je da je UNRWA Izraelu redovito dostavljala popise svojih zaposlenika za provjeru, ali da “izraelska vlada nije obavijestila UNRWA o bilo kakvim zabrinutostima u vezi s bilo kojim osobljem UNRWA-e baziranim na ovim popisima osoblja od 2011. godine”.

Izraelske optužbe o umiješanosti osoblja UNRWA-e u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra navele su glavne donatore u januaru da smanje svoje finansiranje agencije, glavnog kanala humanitarne potpore ne samo Palestincima u Gazi, već i zajednicama palestinskih izbjeglica diljem regije.

Finansiranje je prekinuto unatoč strašnim potrebama 2,3 miliona ljudi u Gazi, od kojih je većina bila prisiljena napustiti svoje domove zbog izraelske ofanzive i od tada se bore da pronađu vodu, hranu, sklonište ili medicinsku skrb.

Većina zemalja donatora nastavila je s financiranjem posljednjih tjedana. Ministri Velike Britanije rekli su da će pričekati Colonnino izvješće kako bi donijeli odluku o nastavku finansiranja, ali Kongres je trajno zabranio američku financijsku potporu UNRWA-i otkako su iznesene optužbe.

Odvojenu istragu o napadu od 7. oktobra provodi UN-ov Ured za unutarnje nadzorne službe.

Pregled Colonne, koji je izrađen uz pomoć tri nordijska istraživačka instituta i trebao bi biti objavljen kasnije u ponedjeljak, jasno pokazuje da Izrael tek treba potkrijepiti bilo koju od svojih širih tvrdnji o umiješanosti osoblja Unrwa-e u Hamas ili Islamski džihad.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -