Petak, 20 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetSAD odobrio paket pomoći Ukrajini: Ojačat će li ova podrška ukrajinsku vojsku?

SAD odobrio paket pomoći Ukrajini: Ojačat će li ova podrška ukrajinsku vojsku?

Zastupnički dom Kongresa SAD-a je odobrio paket pomoći Ukrajini u iznosu od gotovo 61 milijarde dolara, što je vijest koja je izazvala mnogo pažnje kako u Ukrajini, tako i u cijelom svijetu. Prijedlog za Ukrajinu i druge države u blizini uključuje značajna financijska sredstva namijenjena popunjavanju američkog oružja, zaliha i opreme.

Ukrajinski predsjednik je izrazio svoje zadovoljstvo ovom podrškom i uvjerenje da će ukrajinska vojska biti ojačana ovim novčanim sredstvima. “Mislim da će ova podrška stvarno ojačati oružane snage Ukrajine. Imaćemo priliku pobijediti ako Ukrajina doista dobije oružje koje nam je toliko potrebno. Neki stvarno ključni sistemi oružja su teško nabaviti. Stvarno to cijenim”, izjavio je ukrajinski predsjednik.

Nedostatak streljiva i vojnika je dugotrajan problem s kojim se ukrajinska vojska suočava u posljednjim sedmicama i mjesecima. Nova pomoć iz SAD-a će omogućiti nabavku modernih sistema naoružanja i druge vojne opreme, što će značajno poboljšati sposobnosti ukrajinske vojske u suočavanju s izazovima na terenu.

SAD će također pružiti podršku u vidu finansiranja specifičnih vojnih operacija u regiji, čime će se stvoriti bolji uvjeti za ukrajinske oružane snage u borbi protiv separatista i ruske vojne intervencije.

Ova podrška iz SAD-a ima i politički značaj, šaljući jasan signal Kremlju o namjeri SAD-a da podrži Ukrajinu i stane uz nju u borbi za suverenitet i teritorijalni integritet. Predsjednik Joe Biden je obećao da će brzo potpisati ovaj prijedlog i tako dodatno ojačati veze između dvije zemlje.

Ostaje da se vidi koliko će ova podrška zaista imati utjecaj na situaciju u Ukrajini. Sve oči su sada uprte u Senat, gdje se prijedlog očekuje da će biti odobren u idućim danima.

Ukrajina će ovu pomoć iskoristiti kako bi osnažila svoju vojnu sposobnost i stvorila sigurnost za svoje građane. Dok se tenzije i dalje pojačavaju, ovo je korak koji ukazuje na angažman SAD-a u suočavanju s krizom na istoku Europe.

U međuvremenu, ukrajinski branitelji će napokon dobiti podršku koja im je toliko potrebna i koja će im omogućiti sigurnije izvršavanje njihovih dužnosti u zaštiti zemlje i njenog naroda. Sve nade su usmjerene ka tome da će ova podrška biti korak prema mirnom rješenju za Ukrajinu i kraj krvavog sukoba koji već predugo traje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -